Хмільницьке бюро правової допомоги

19 червня працівниками відділу  Хмільницьке бюро правової допомоги  Ганною Мариніч та Інною Шереметою проведено виїзний прийом громадян в Лознянській сільській раді.

За юридичною допомогою звернулось 6  громадян, яким було надано 10 консультацій.  Громадяни звертались з наступних питань:  спадкове – написання заповіту в Сільській раді; соціальне забезпечення – оформлення субсидії перелік необхідних документів; договірне – оформлення договору дарування земельної частки паю; медичне – забезпечення медичними препаратами хворих на цукровий діабет; інше (пенсійне) – порядок оформлення пенсії по втраті годувальника; сімейне – оформлення розлучення в судовому порядку; спадкове – оформлення спадщини спадкоємцями першої лінії спорідненості; соціальне забезпечення – категорії осіб, які мають право на БВПД; земельне – виділення земельної ділянки ОСГ призначення; земельне – порядок зміни цільового призначення земельної ділянки.

Проведено робочу зустріч з головою Лознянської сільської ради Світланою Якушевською. Під час зустрічі обговорено становлення та розвиток системи БПД, порядок її отримання жителями Хмільницького району, напрямки роботи Козятинського МЦ та Хмільницького бюро правової допомоги.
Результатом робочої зустрічі  стало підписання Меморандуму, щодо надання безоплатної правової допомоги, що передбачає: консолідацію зусиль спрямованих на захист , дотримання та забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громади  на безоплатну правову допомогу. 
Задля досягнення мети Меморандуму сторони домовилися про співпрацю за такими напрямами:
 1. Взаємодія щодо реалізації права осіб на отримання безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги;
 2.  Створення умов для отримання кваліфікованої правової допомоги малозабезпеченим категоріям  осіб, які мають на це  право згідно ст. 14 ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”.
проведено тренінг для працівників Лознянської сільської ради на тему: « Організація органами місцевого самоврядування БППД». Працівникам сільської ради була надана інформація про відділ «Хмільницьке бюро правової допомоги» Козятинського місцевого центру: функції, завдання та послуги, що надаються.
       Під час проведення тренінгу працівників Лознянської сільської ради повідомлено про зміни в законодавстві про безоплатну правову допомогу. Так, відповідно до внесених змін, - право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали: внутрішньо-переміщені особи та особи, які претендують на встановлення такого статусу, а також особи, які звернулись за отриманням статусу особи, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».
         Крім цього ветерани війни та всі особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу не лише з питань їх соціального захисту, але й з будь-яких інших питань. 
        Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, зокрема:
- право на БВПД має особа, якщо її дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів (раніше враховувався 1 прожитковий мінімум);
- в розрахунок береться середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше.
  Приділено велику увагу процедурі організації органами місцевого самоврядування безоплатної первинної правової допомоги.
        Проведено  робочу зустріч з  бібліотекарем Лознянської сільської бібліотеки – Сухін Оленою Вікторівною. 
Результатом даного заходу є підписання меморандуму , щодо надання безоплатної правової допомоги, що передбачає: консолідацію зусиль спрямованих на захист, дотримання та забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громади  на безоплатну правову допомогу. 
Додатково для   дітей, що на той момент відвідували бібліотеку проведено лекцію на тему: «Запобігання насильству в сім’ї». Під час заходу було обговорено питання щодо протидії насильства в сім’ї. Присутніх учнів Лознянської ЗОШ І-ІІ  ступенів було ознайомлено із ЗУ «Про попередження насильства в сім’ї». До слухачів була донесена інформація щодо відповідальності за вчинення насилля, алгоритм дій потерпілих від домашнього насильства,  а також   в які установи необхідно звертатися для захисту порушених прав та законних інтересів. 
По закінченню заходу дітям було надано інформаційні буклети про систему безоплатної правової допомоги.
Проведено вуличне інформування жителів села Лозна, Хмільницького району. Пересічних громадян проінформовано про те, що таке безоплатна правова допомога, порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги, інформували про останні зміни внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. 
          Всі учасники даної акції отримали буклети на правову тематику з контактами Козятинського МЦ та бюро.
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 719