Хмільницьке бюро правової допомоги

           03  жовтня з метою обміну досвідом працівником Хмільницького бюро правової допомоги Інною Шереметою спільно з працівниками Літинського бюро правової допомоги Світланою Матвійчук та Іриною Поляруш проведено виїзний прийом громадян , який відбувся в приміщенні   Уланівської сільської бібліотеки.

          За юридичною допомогою звернулось 7 громадян, яким було надано 11  юридичних консультацій. Громадяни звертались з наступних питань: 
- Порядок проходження атестації працівників навчальних закладів;
- Порядок підтвердження наявного трудового стажу; 
- Порядок поновлення пропущеного строку вступу у спадок; 
- Щодо розподілу спадкового майна між спадкоємцями;
- Порядок оформлення договору дарування та перелік необхідних документів;
- Порядок зняття з реєстрації не проживаючої особи;
- Порядок стягнення аліментів на утримання дитини , що продовжує навчання;
- Оформлення права власності на земельну ділянку;
- Порядок погашення кредитної заборгованості поручителем;
- Порядок оформлення договору дарування для неповнолітньої особи;
- Відповідальність за незаконну торгівельну діяльність.
 
         Проведено лекцію на тему: « Запобігання насильства в сім’ї  ». Під час заходу було обговорено питання, щодо протидії насильства в сім’ї . Присутніх працівників Уланівської сільскої бібліотеки  було ознайомлено із ЗУ «Про попередження насильства в сім’ї.» До слухачів була донесена інформація щодо відповідальності за вчинення насилля, алгоритм дій потерпілих від домашнього насильства,  а також   в які установи необхідно звертатися для захисту порушених прав та законних інтересів.
 
         Проведено робочу зустріч з зав. Уланівського терапевтичного відділення Сергієм Магдичем . Під час зустрічі обговорено становлення та розвиток системи БПД, порядок її отримання жителями Хмільницького району, напрямки роботи Козятинського МЦ та Хмільницького бюро правової допомоги.  Результатом зустрічі  стало домовленість про проведення мобільних пунктів консультування на базі даного закладу.
    
       Для працівників Уланівського стаціонарного відділення при Хмільницькому територіальному центрі обслуговування одиноких громадян    проведено лекцію на тему : «Допомога малозабезпеченим сім’ям» . Працівниками бюро роз’яснено слухачам про те , що допомога  призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Прожитковий мінімум для сім’ї — визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України „ Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення. Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї. В ході виступу учасників поінформовано про систему БПД, перелічено категорії громадян, які мають на неї право, повідомлено про відкриття та діяльність в м. Хмільник Бюро правової допомоги, детально презентовано правові послуги, які надає Хмільницьке бюро правової допомоги: правові консультації та роз'яснення, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, безоплатні послуги адвокатів зі складення процесуальних документів та представництва інтересів громадян в судах, поширення інформації про права і свободи громадян, способи їх реалізації та захисту. 
 
        Проведено вуличне інформування жителів села Уланів Хмільницького району.   Пересічних громадян було проінформовано про те, що таке безоплатна правова допомога, порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги, інформували про останні зміни внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Надано інформацію про графік роботи, місце розташування, телефонний номер Хмільницького бюро правової допомоги. Всі учасники даної акції отримали буклети на правову тематику з контактами Козятинського МЦ та бюро.
 
       Проведено лекцію для працівників Уланівського ДНЗ комунальної власності Уланівської сільської ради на тему: « Категорії громадян , які мають право на БВПД». Під час проведення лекції було надано інформацію про зміни в законодавстві , що стосуються безоплатної правової допомоги. Так, відповідно до внесених змін, - право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали: внутрішньо-переміщені особи та особи, які претендують на встановлення такого статусу, а також особи, які звернулись за отриманням статусу особи, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».
       Крім цього ветерани війни та всі особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу не лише з питань їх соціального захисту, але й з будь-яких інших питань. 
        Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, зокрема:
- право на БВПД має особа, якщо її дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів (раніше враховувався 1 прожитковий мінімум);
- в розрахунок береться середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше.
       Слухачів було повідомлено про графік роботи Хмільницького бюро правової допомоги, надано телефони та координати як Бюро так і Козятинського МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Учасники заходу отримали інформаційні буклети про систему безоплатної правової допомоги.
 
Переглядів: 675