Досвід децентралізації у Чеській Республіці

Протягом офіційного перебування вінницької делегації в Чеській Республіці відбулась низка зустрічей та обговорень. Під час однієї із них представники Вінниччини ознайомились із досвідом децентралізації у Чехії.

Зокрема, директор адміністративного департаменту Регіональної ради Юрій Немец розповів про функціонування органів місцевого самоврядування краю. Було обговорено основні питання діяльності дитячих садочків, шкіл, в тому числі, їхнього фінансування.

Наразі Чехія є парламентською республікою. Її верховним законом є Конституція Чеської Республіки разом із Декларацією основних прав та свобод. Законодавча влада належить парламенту, який складається з двох палат – Палати депутатів і Сенату.

Згідно з адміністративною реформою з 2000 року вищими територіальними одиницями місцевого самоврядування стали 14 країв (областей). На чолі країв – гетьмани, яких обирають на сесіях представницьких органів. Нижня ланка – населені пункти. Старости сіл та мери міст обираються на муніципальних виборах терміном на чотири роки. Населені пункти є основою територіального самоврядування громадян.

У сучасному адміністративно-територіальному поділі краю парламент країни прийняв пакет законів, які визначили самоврядні компетенції країв. Таким чином, краї отримали право самостійно вирішувати питання розвитку освіти, охорони здоров’я, культури, транспорту, соціальної сфери. Значно розширилися компетенції крайової влади після ліквідації у 2003 році районних адміністрацій.

Модель публічного управління на рівні краю, сформована внаслідок реформи, характеризується тим, що виконавчим органом у краю з питань його самостійних повноважень виступає крайова рада, голова й члени якої обираються крайовим представництвом та є відповідальними перед ним. Крайове представництво виступає головним органом крайового управління й наділене, окрім інших повноважень, також правом законодавчої ініціативи.

 

Переглядів: 802