Особливості самоврядування Ліберецького краю

У рамках офіційного візиту вінницької делегації, очолюваної головою обласної Ради Анатолієм Олійником, до Ліберецького краю Чеської республіки відбулась зустріч з мерами муніципалітетів. У зібранні взяли участь мери 8 міст – Чеська Липа, Єрманіце, Вратіславіце над Нісою, Осечної, Длугі Мост, Нового Бору, Проводіна та Железного Броду.

Під час зустрічі голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, голови районних рад та мери міст обмінялись досвідом щодо особливостей роботи органів місцевого самоврядування і муніципалітетів, зокрема, проведення сесійних засідань, які в Чехії транслюються в онлайн-режимі, результати поіменного голосування та необхідність їхнього оприлюднення.

– Перебуваючи тут, вкотре переконались, що сучасна Чехія відрізняється дуже високим рівнем життя, якого вдалося досягти після складної економічної ситуації після розвалу соціалістичного табору. Врятували чеську економіку своєчасні реформи, які, незважаючи на недоліки, змогли дати їй необхідний поштовх, – зазначив голова обласної Ради Анатолій Олійник під час зустрічі.

Муніципалітети – це повноправні юридичні суб’єкти, держава не має права втручатися в самоврядування, за винятком обумовлених законом випадків. Міста і селища розпоряджаються власними засобами, мають бюджет, відокремлений від державного. Самоврядування в них здійснюється за допомогою муніципального парламенту, який обирається кожні 4 роки місцевим населенням (умовою права голосу є постійне місце проживання в населеному пункті). Представництво цього населеного пункту потім вибирає зі своїх лав виконавчі органи – муніципальну раду і старосту.

 

 

Переглядів: 918