Хмільницьке бюро правової допомоги інформує

30 липня  відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Нажаль, у наш час, тема торгівлі людьми є досить актуальною,   адже за оцінками Міжнародної організації міграції, в період після здобуття Україною незалежності жертвами торгівлі людьми стали 230 тис. українців.

Саме тому в приміщенні Хмільницького бюро правової допомоги проведено круглий стіл на тему «Людина – не товар!».
Під час проведення заходу було піднято ряд важливих питань серед яких і помилкове бачення людей, що , до прикладу, жертвами торгівлі людьми в сексуальних цілях є лише жінки або ж, що жертвами з метою трудової експлуатації можуть бути лише повнолітні і люди працездатного віку   тоді ,коли ж насправді жертвами даної категорії досить часто є діти та люди похилого віку. 
Пропоную розглянути, як поділяється торгівля людьми, залежно від мети:
1) торгівля   з метою використання людей в сексуальних цілях (для виробництва порнографічних матеріалів чи зайняття проституцією); 
2) торгівля людьми з метою експлуатації їх праці; 
3) торгівля людьми з метою залучення в боргову кабалу; 
4) торгівля людьми з метою використання у збройних конфліктах; 
5) торгівля з метою втягнення у злочинну діяльність; 
6) торгівля дітьми з метою усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях. 
А також як поділяється торгівля людьми залежно від місця проживання “замовника” живого товару  :  
 1) внутрішньодержавна (продаж чи інша оплатна передача людини);
 2) міждержавна або транснаціональна (здійснення стосовно людини будь-якої незаконної угоди, пов’язаної із законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через державний кордон України).
 
Як зрозуміти, що Ви стали жертвою торгівлі людьми? Ви жертва торгівлі людьми, якщо:
- Умови праці не відповідали обіцяним
- Примушували виконувати роботу
- Вилучали паспорт, документи
- Обмежували  у вільному пересуванні
- Утримували   плату праці  або не виплачували взагалі
- Вас змушували виплачувати неіснуючі борги
- Не дозволяли вільно спілкуватися з рідними
- Вас змушували жебракувати
- Використовували насильство, погрози.
Участь в проведенні круглого столу прийняли працівники  Хмільницького бюро правової допомоги, Хмільницького районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Служби у справах дітей Хмільницької райдержадміністрації.
Додатково , в приміщенні Хмільницького бюро правової допомоги , проведено робочу зустріч з адвокатом, що співпрацює з системою безоплатної правової допомоги Андрієм Гуменюком, який надав поради як захистити себе виїжджаючи працювати за кордон. 
В подальшому озвучені поради адвоката були використані при проведенні спільної, акції з працівниками Хмільницького міськрайонного відділу філії ДУ «Центр   пробації у Вінницькій області», Хмільницької райдержадміністрації та Хмільницької міської ради  на тему:   «Скажи НІ сучасному рабству!», що проводилася з метою поширення інформації та привернення уваги до питання протидії торгівлі людьми,. Участь в проведені заходу взяли жителі та гості м. Хмільника.
 
Начальник відділу                         Мариніч Г.В.
 
 
 
 
 
Переглядів: 504