Голови районних рад направили Відкрите звернення Президенту

     Голови районних рад України направили Відкрите звернення Президенту України щодо критичної ситуації, що склалася на районному рівні самоврядування в контексті децентралізації.
     Так, у Зверненні зазначається, що через штучне відсторонення районних рад від їхніх повноважень, знижується якість та доступність надання публічних послуг громадянам.

Мова йде про закриття чи погіршення надання послуги більше ніж 350 об’єктів соціальної інфраструктури. Серед іншого, такими об’єктами є лікарні та освітні заклади.

За словами очільників райрад, ситуація склалася через реалізацію законів 907-IX та 1009-IX, що були ухваленні ще у 2020 році.

Крім того, у Зверненні наголошується, що сьогодні відбувається нехтування дорожньою картою децентралізації, Конституцією України та Європейською хартією місцевого самоврядування. І усе це може призвести до зниження рівня місцевої демократії й централізації влади.

На думку голів районних рад, не останню роль у причинах таких негативних тенденцій відіграють окремі представники органів державної влади.

Наостанок, очільники органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня звернулися до Президента України з проханням сприяти стабілізації ситуації, зокрема винести у парламентську залу Законопроєкту внесення змін до Конституції щодо децентралізації, що міститиме трирівневу систему місцевого самоврядування, переглянути децентралізаційну Концепцію та провести зустріч з представниками районних рад.

Переглядів: 243