Хмільницьке бюро правової допомоги

21 липня  працівниками відділу "Хмільницьке бюро правової допомоги" Ганною Мариніч та Інною Шереметою проведено робочу зустріч з секретарем Уланівської сільської ради Ларисою Задорожнюк.  

 Під час зустрічі обговорено становлення та розвиток системи БПД, порядок її отримання жителями Хмільницького району, напрямки роботи Козятинського МЦ та Хмільницького бюро правової допомоги.

Результатом даної зустрічі  стала домовленість про проведення спільних заходів на території Уланівської   територіальної громади .

Проведено вуличне інформування для жителів Уланівської територіальної громади.

            Пересічним громадянам розповідали про те, що таке безоплатна правова допомога, порядок  отримання первинної та вторинної правової допомоги, інформували про останні зміни внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.  Надано інформацію про ефективність використання електронних сервісів Міністерства юстиції України.

              Метою даного інформування було підвищення обізнаності про права громадян та можливість у разі їх порушення безоплатно захистити звернувшись до Хмільницького бюро правової допомоги за адресою: м. Хмільник, вул. Літописна,11.
Всі учасники вуличного інформування отримали буклети на правову тематику з контактами Козятинського МЦ та бюро.

Для працівників та відвідувачів Уланівської сільської бібліотеки проведено лекцію  на тему: «Дискримінація. Що варто знати кожному?» .

            В ході лекції з присутніми було обговорено, що всі люди народжуються вільним та рівними у своїх правах та не може бути певних привілеїв або обмежень за кольором шкіри, політичними, релігійними чи іншими переконаннями, ознаками раси, статі, соціального походження, місця проживання майнового стану тощо. Наголошено на те , що рівність прав жінки та чоловіка забезпечується шляхом надання чоловікам та жінкам рівних можливостей у здобутті освіти, при працевлаштуванні та при винагороді  за працю, у громадсько-політичній та культурній діяльності тощо.

          У разі застосування до особи дискримінації, остання може звернутися за захистом своїх порушених прав зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та /або до суду. Особа щодо якої застосовано дискримінацію має право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

         Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними при виникненні питань щодо дискримінації: Конституція України , Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», Закон України «Про  забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», Загальна декларація прав людини.  

Забезпечено роботу мобільного пункту консультування в Уланівській сільській бібліотеці.

   За юридичною допомогою звернулось 4 громадянина , яким було надано 8 консультації. Громадяни звертались з наступних питань :

- пільги на проїзд інвалідам ІІ – ї групи у міжміському транспорті ;

- пільги при працевлаштуванні інвалідам ІІ – ї групи ;

- достроковий вихід з декретної відпустки ;

- пільги для працівників , які мають двох неповнолітніх дітей ;

- оформлення договору дарування будинку ;

- оформлення допомоги по догляду за людиною похилого віку ;

- безкоштовне отримання ліків для людей хворих гіпертонією ;

- оформлення пільгового виходу на пенсію.

По завершенню консультування, усім присутнім було надано методичні рекомендації з контактами бюро.

З директором Уланівської сільської бібліотеки – Павлюк Інною домовлено про створення стенду про безоплатну правову допомогу на якому буде розміщено інформацію про систему, функції та основні напрямки роботи Бюро правової допомоги.

Забезпечено роботу мобільного пункту консультування  в приміщенні Уланівської АЗПСМ  .

      За юридичними консультаціями звернулось 3  громадянина , яким було надано  4 вичерпні  відповіді на їхні запинання. Громадяни звертались з наступними питаннями:

-          Оформлення договору оренди земельної частки ( паю ) ;

-          Порядок збільшення розміру орендної плати;

-          Оподаткування спадщини спадкоємців ІІ лінії спорідненості;

-          Встановлення права власності на земельну ділянку в судовому порядку.

          По завершенню консультування, усім присутнім було надано методичні рекомендації з контактами бюро.

            Нагадаємо, що скористатися послугами Хмільницького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Хмільник, вул. Літописна, 11,  тел. 2-07-67 

 

 

Переглядів: 919