Хмільницьке бюро правової допомоги

19 лютого  працівниками відділу  Хмільницьке бюро правової допомоги  Ганною Мариніч та Інною Шереметою в приміщенні Пустовійтівської сільської ради проведено круглий стіл  на тему: « Новели сімейного законодавства» . 

          Працівниками бюро донесено до слухачів наступну інформацію:  8 липня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 року № 2037-VIII, відповідно до якого відбулися зміни в порядку стягнення аліментів на утримання дітей, а саме: зміни у правовому статусі аліментів. Відтепер аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Останні лише отримують та використовують їх від імені дітей. Відповідно до статті 179 Сімейного кодексу України, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України. Посилаючись на положення частини 3 статті 181 Сімейного кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів. Отже, той з батьків, який проживає з дитиною наділяється правом самостійно ставити перед судовими органами питання щодо стягнення аліментів у твердій грошовій сумі або конкретної частки від доходу платника аліментів. 
        Додадково проведено лекцію на тему: «Я МАЮ ПРАВО», започаткованого Міністерством юстиції України спільно з USAІD, що має на меті підвищити юридичну поінформованість населення. 
Працівниками  Хмільницького бюро правової допомоги Козятинського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги проінформовано, щодо правопросвітницького проекту «Я маю право!» у 2018-2019 роках, розглянули основні шляхи захисту прав громадян та домовлено про проведення спільної роз'яснювальної роботи для підвищення рівня правової обізнаності громадян.
       В ході проведення заходу було розповсюджено інформаційно-правові буклети «Я маю право!».
 
 
 
Переглядів: 737