Обговорення перспективного плану розвитку

14 грудня 2018 року в залі засідань сільської ради села Скаржинці Хмільницького району відбулось розширене засідання виконавчого комітету Скаржинецької сільської ради. Основним питанням порядку денного  було  обговорення та затвердження Перспективного плану розвитку  Скаржинецької   територіальної громади  на 2019-2021 роки.

       Сільський голова Людмила Стрельчик прозвітувала про проведену роботу та запропонувала обговорити плани щодо перспективи розвитку села.
 
       Участь у заході  взяли голова районної ради Зоя Бонсевич, керівник апарату райдержадміністрації Наталія Ткачук, члени виконкому сільської ради, працівники сільської ради, депутати, представники установ і організацій, активні громадяни.
 
    Як зазначила Людмила Стрельчик,  виконкомом сільської ради значну увагу було  приділено роботі у сфері соціального захисту населення, щодо підтримки людей похилого віку, учасників бойових дій в зоні АТО, учасників Другої світової війни, багатодітних та одиноких громадян. Цій категорії людей було надано  матеріальну допомогу на суму 25,0 тис. грн.
 
      З метою надання якісних медичних послуг громадянам для лікарської амбулаторії за кошти інвестора було закуплено автомобіль швидкої медичної допомоги, а також утримуються лікар-стоматолог і фармацевт. В 2018 році з місцевого бюджету було закуплено  медикаменти на суму 1 тис. грн.
 
        За останій рік було перекрито та капітально відремонтовано дах  дитячого  закладу-кошторисна вартість біля 450 тис. грн, в тому числі з районного бюджету - 160 тис.грн, місцевого бюджету -  89 тис. грн.  та інвестора -  200 тис. грн.   
 
      Також зроблено замір опору ізоляції електромережі, поновлено вогнегасники, приміщення обладнено системою протипожежного захисту (сигналізацією), оброблено  засобами  вогнезахисту  деревяні елементи  горищного покриття,  в коридорі дошкільного навчального закладу проведено роботи по заміні вагонки. Кошторисна вартість становить 162 тис. грн., в тому числі кошти районного бюджету -  50 тис. грн., місцевого бюджету -  87 тис. грн.  та інвестора  25 тис. грн.
 
       За рахунок інвестора забезпечено безкоштовне харчування учнів та  підвезення учнів та учителів до Скаржинецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.
 
       Певна робота проведена і в сфері культури.  За кошти місцевого бюджету  було придбано сценічні костюми на суму 10 тис. грн та побудовано огорожу на суму 51 тис. грн.
 
            В сільській бібліотеці працює Інтернет-центр, де жителі села обслуговуються безкоштовно.
 
        Результатом участі в обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад став новостворений спортивний клуб «Богатир», який є чудовим місцем для занять спортом усіх бажаючих мешканців села. Сільською радою було закуплено спортивний інвентар на суму 2400 грн.,  та виділялись кошти на участь в районному змаганні по футболу.
 
         Завдяки участі Скаржинецької сільської ради в районному конкурсі проектів розвитку територіальних громад  було огороджено  сільський стадіон. Також, саме за результатом участі в цьому ж конкурсі було проведено реконструкцію пам’ятника  воїнам-односельчанам, які загинули у  Другій світовій війні та встановлено пам’ятник вдовам фронтовиків. Кошторисна вартість  цього проекту склала  62 тис. грн, в тому числі кошти районного бюджету 30 тис. грн., місцевого 8.5 тис. грн., інвестора 23.5 тис.грн.
 
          В 2017 році  в рамках реалізації програми «Питна вода» по двох вулицях села Скаржинці  побудовано артезіанську свердловину та водогін протяжністю 5,6 км  за рахунок  коштів державного бюджету 250 тис. грн., районного бюджету 170 тис. грн., місцевого бюджету 57 тис. грн., інвестора 300 тис. грн.,  населення 390 тис. грн. На даний час на стадії завершення ще один водогін по інших двох вулицях протяжністю 6.5 км. Загальна вартість проектів біля 2,5 млн. грн.
 
         Щороку сільська рада  виділяє кошти для ямкового ремонту дороги по вулицях. У  2018 році  за рахунок коштів  районного конкурсу  проектів розвитку територіальних громад   було закуплено відсів та щебінь на суму 100 тис. грн. За рахунок місцевого бюджету закуплено та встановлено урни для сміття.
 
           Вулиці села освітлюються. На оплату за освітлення виділяє ТОВ «Поділля Агроінвест»  на суму до 16 тис. грн. щороку. Сільською радою закуплено та замінено лампочки на суму 1800 грн.
 
          Виконком сільської  ради  приділяє велику увагу  поступленню  додаткових коштів до бюджету сільської ради.  Так за кожну літру зібраного молока  поступає   в касу сільської ради по 4 коп. За остані роки надійшло біля 51 тис. грн., з яких були виділені кошти на встановлення автобусної  зупинки  та закупівлю  на заміну лампочок по селу.
 
       Відповідно до Плану перспективного розвитку району та Стратегії територіальної громади на період 2019-2021 роки сільською радою заплановано такі заходи:
виконати роботи по закінченню  будівництва водогону по двох вулицях села
провести капітальний ремонт дороги по вулиці Столярчука
провести ямковий ремонт по вулиці Л.Українки та Вишневій
утеплення приміщення дошкільного навчального закладу та лікарської амбулаторії
відремонтувати та очистити громадські криниці
розробити програму озеленення села
провести реконструкцію  площадки та озеленення території кургану Слави Богдану Хмельницькому.
 
Об’єднанню громад – бути! Проведення цієї реформи – запорука розвитку територій населених пунктів, зазначила голова районної ради Зоя Бонсевич.
 
         Саме  завдяки бюджетній децентралізації, значний фінансовий ресурс залишається в громадах, що дає можливість розподіляти та використовувати їх для потреб  громадян .
 
Усі запропоновані заходи були одноголосно підтримані та схвалені учасниками зустрічі.
 
 
 
,
 
 
 
Переглядів: 852