Загальні збори громадян села Сальниці

22  лютого 2019 року в селі Сальниця відбулися загальні збори громадян.  Участь у заході взяли голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич, голова Хмільницької районної державної адміністрації Євгеній Буткевич,  представники управління соціальної та молодіжної політики, Хмільницького об’єднаного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області, жителі громади.

На початку зустрічі присутніми було переглянуто фільм «Вінниччина 2018: є що сказати».
 
Сільський голова Леонід Мар’євич розповів про зроблену роботу у 2018 році та плани на 2019 рік.
 
Заступник начальника відділу адресних допомог та соціальних компенсацій управління соціальної та молодіжної політики Олена Шаповалова проінформувала присутніх про монетизацію субсидій у 2019 році. Зокрема, було зазначено, що вже з березня 2019 року всі, кому призначено субсидію з жовтня місяця 2018 року, отримають готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку. Субсидія «старим» субсидіантам буде перерахована грошовим переказом через  Ощадбанк на відповідні рахунки, а пенсіонери отримають ці кошти  одночасно з пенсією.
 
Головний спеціаліст Хмільницького відділу обслуговування громадян Хмільницького об’єднаного управління пенсійного Фонду України у Вінницькій області Олександр Шмаль проінформував про зміни в перерахунку пенсій.
Було зазначено, що з  1 січня 2019 року для набуття права на пенсію за віком при досягненні  60-ти років необхідним є наявність страхового стажу не менше,  ніж 26 років.
Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність визначено Законом України «Про Державний бюджет на 2019 рік » : з 1 січня  – 1497,00 гривень, з 1 липня  – 1564,00 гривні, з 1 грудня – 1638 гривень.
Перерахунок з 1 січня 2019 року 65-річним особам провадиться тільки непрацюючим громадянам, при звільненні з роботи пенсію перерахують з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, мінімальної заробітної плати визначених Законом на дату звільнення.
 З 1 січня 2019 року максимальний розмір пенсійної виплати незалежно від виду пенсії встановлюється на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян - 1497 грн * 10 = 14970 грн.  
Починаючи з 2019 року призначення пенсії за віком проводиться із застосуванням середньої зарплати за останні три роки, тобто за 2016, 2017 та 2018 роки, та вартості одного року стажу – 1%
Також  з 1 березня 2019 року відбудеться автоматична індексація пенсій для осіб, яким призначена пенсія на загальних умовах. Індексація відбуватиметься за новою формулою: з урахуванням інфляції та зростання середньої заробітної плати (це друге після жовтня 2017 року осучаснення пенсій).
 
Голова районної державної адміністрації Євгеній Буткевич відзначив, що саме завдяки Президенту та Уряду України стало можливим перерахування і осучаснення пенсій, а також отримання живих коштів субсидіантами для оплати комунальних послуг.  Євгеній Віталійович проінформував присутніх про соціально-економічний розвиток Хмільницького району у 2018 році, зокрема відзначив, що  було облаштовано дитячий садочок, а у 2019 році заплановано провести відповідні роботи в опорній школі в Сальниці.  
 
Голова районної ради Зоя Бонсевич наголосила, що важливо бачити, цінувати та гордитися здобутками, успіхами та надбаннями своєї громади, разом з тим бути активними учасниками позитивних змін, різнобічного розвитку територіальної громади, усвідомити, що успішний розвиток території і громади починається з кожної людини, кожного мешканця села. 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 1327