Хмільницьке бюро правової допомоги інформує

07 лютого працівниками Хмільницького бюро правової допомоги Ганною Мариніч та Олександром Шмалем  проведено виїзний прийом громадян в Уланівській та Порицькій  територіальних громадах.

 Жителі територіальних громад мали можливість безкоштовно отримати юридичні консультації та доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.
Під час роботи мобільного пункту консультування, що діяв в приміщенні Уланівської сільської бібліотеки за юридичними консультаціями звернулось 4 особи.
В приміщенні Калинівського ЦПЗ № 2 ВПЗ с. Уланів відділенні  зв’язку за юридичними консультаціями звернулось 3 особи.
Основні питання з якими звертались жителі територіальної громади стосувались оформлення виходу на пенсію учасника бойових дій, оформлення субсидії, оформлення права власності на земельну ділянку, пенсія за вислугою років тощо.
Проведено інформування відвідувачів та працівників Порицької сільської ради щодо внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». 
Зокрема право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, що включає в себе :
- захист;
- здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
- складення документів процесуального характеру.
 отримали громадяни України - власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості.  
Забезпечено роботу мобільного пункту консультування в приміщенні Порицької сільської ради.  За юридичними консультаціями звернулось 6  громадян , яким було надано  6  вичерпних  відповідей на їх  запинання. 
Взято участь у проведенні рейду Служби у справах дітей Хмільницької РДА та Хмільницького районного центру соціальних служб для сім’ї дітей  та молоді. Охоплено чотири населені пункти, відвідано п’ять  сімей. 
У ході проведення рейду батькам надано інформацію щодо адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.
Зокрема, надано роз’яснення чи є  проблемою те, що   дитина пропускає шкільні заняття, а то й взагалі не відвідує школу? Чи існує за такі дії відповідальність та хто має відповідати? Чи має право   керівництво школи втручатися у дану ситуацію?
У постанові Кабінету Міністрів України №684 від 13 вересня 2017 року йдеться, що батьків школярів зобов'яжуть платити штрафи за систематичні пропуски шкільних занять дітьми.  
У постанові зазначено, що за відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів поспіль із невідомих причин або без поважних причин, навчальний заклад невідкладно зобов'язаний надати інформацію територіальному органу Національної поліції  та службі у справах дітей.
Слід зазначити, що поважною причиною для відсутності дитини в школі є хвороба, відпочинок із батьками або інші сімейні обставини. У такому випадку один із батьків зобов'язаний повідомити шкільну установу про те, що дитина буде відсутньою і надати письмову заяву.
Якщо дитина не відвідувала уроки з причини хвороби, зверталася до лікаря, то доказом поважної причини може стати медична довідка.  
Однак якщо ж дитина пропускає заняття без поважної причини, то за законом батьків можна притягнути до адміністративної відповідальності.
Такі справи будуть розглядати на засіданнях суду. У перший раз суд може призначити попередження або штраф розміром від 850 гривень до 1700 гривень.
Якщо ситуація повториться, то батькам загрожує серйозний штраф розміром від 1700 гривень до 5100 гривень без урахування судового збору.
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 982