Хмільницьке управління ГУ ДПС інформує

Підприємцям на загальній системі оподаткування змінено перелік витрат. Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє, що законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 №466-ІХ, внесено зміни до п.п. 177.4.3 ст. 177 ПКУ щодо переліку витрат фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування (набрав чинності з 23.05.2020 року).

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів включаються, зокрема (п.п. 177.4.3 ст. 177 ПКУ):
- суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такого підприємця;
- суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом;
- платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов’язаних з господарською діяльністю підприємця.
Разом з тим до складу витрат не включаються:
- ПДВ для фізичної особи – підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ,
- акцизний податок,
- податок на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності,
- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості (до змін було податок на майно).
 
Нагадаємо, що об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п. 177.2 ст. 177 ПКУ).
 
Переглядів: 425