До уваги платників податків

Хмільницьке управління ГУ ДПС у Вінницькій області інформує:
1. Декларування доходів: кому і в який термін необхідно подати декларацію.
2. Звільнення від ЄСВ.
3. Порядок отримання Довідки про відсутність заборгованості.
4. Хто звільняється від сплати єдиного податку.

1. Декларування доходів: кому і в який термін необхідно подати декларацію.
    ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що з 01 січня стартувала кампанія декларування платниками податків доходів, отриманих у 2020 році. Нагадаємо, що спосіб подання Декларації платник обирає самостійно: особисто або уповноваженою на це особою; скориставшись послугами пошти з обов’язковим повідомленням про вручення та  описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання або ж засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання. Скористатися електронною формою можна через Електронний кабінет платника податків.

    Звертаємо увагу, що для різних категорій платників встановлено різні граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:
для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день – 09.02.2021 р.;
для громадян, які зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021 р.;
для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня (включно) наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021 р.

2. Звільнення від ЄСВ.
    ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків, що Законом України від 04.12.2020 року № 1072-IX звільнено платників єдиного податку І групи від сплати єдиного внеску за грудень 2020 – травень 2021 рр. За вказаний період підприємці матимуть право не сплачувати за себе ЄСВ, але страховий стаж для пенсії в них зберігатиметься. Тож за IV квартал 2020 року необхідно було сплатити  ЄСВ лише у розмірі 2200 гривень (5000 грн х 22% х 2 місяці). За I квартал 2021р. обов’язок сплачувати ЄСВ відсутній, а за II квартал 2021 – необхідно сплатити лише за один місяць 1320 гривень (6000 грн х 22%). Нагадуємо, що весь період включається до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.
    При цьому в  річному Звіті за 2020 та 2021 рр. суми ЄСВ, за зазначені вище періоди, не відображаються як нараховані до сплати. За умови відмови користуватися наданою пільгою, платник у річній звітності має відобразити такі суми ЄСВ, як нараховані до сплати, і сплатити ЄСВ у повному розмірі.

3. Порядок отримання Довідки про відсутність заборгованості.
   ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків про порядок отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи. Для отримання такої Довідки платнику необхідно подати заяву за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 733. Заяву можна подати у паперовій формі - до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу, або ж в електронній формі - на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС. Звертаємо увагу, що вхід до особистого електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису. Заява повинна містити обов’язкове посилання на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості та найменування суб’єкта якому буде подано Довідку. Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він має зазначити у Заяві. Протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви, податковий орган готує Довідку або відмову у її наданні. Довідку у паперовій формі платник  отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву. Електронну форму Довідки платник отримує через особистий  електронний кабінет. Термін дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.

4. Хто звільняється від сплати єдиного податку.
    ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Законом України №1072 платників єдиного податку І групи звільнено від сплати єдиного податку за період грудень 2020 – травень 2021 рр. Відтак, ставки єдиного податку для І групи, встановлені у порядку, визначеному пунктом 293.2 Податкового кодексу України, за такі періоди не застосовуються. Звертаємо увагу, що звільнення застосовується автоматично до всіх платників єдиного податку І групи (незалежно від того чи здійснює підприємець діяльність у цей період чи ні). Тож, жодних заяв подавати не потрібно. Проте, у разі порушення умов застосування І групи - звільнення не застосовується. Якщо у період дії пільги платник перевищить річний обсяг доходу (у 2020 році він становив 1 млн грн, а у 2021 році - 1 млн 2 тис. грн), або ж використовуватиме працю найманих осіб, чи допустить інші порушення, буде зобов’язаний сплатити єдиний податок за увесь період дії пільги.
     У випадку сплати підприємцем єдиного податку авансовим платежем за зазначений період,  така сума може бути повернута платнику податків за його заявою, або автоматично (без заяви) врахована в рахунок сплати єдиного податку за майбутні  періоди. 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України уFacebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Сектор пресслужби ГУ ДПС у Вінницькій області

Переглядів: 469