Хмільницьким бюро правової допомоги проведено круглий стіл

     19 травня в приміщенні Хмільницького бюро правової допомоги проведено круглий стіл на тему : «Основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству».
    Участь в проведенні круглого столу взяли працівники Хмільницького бюро правової допомоги Ганна Мариніч та Юлія Козачок-Фесенко, начальник сектору превенції Хмільницького РВП  Ігор Бомко, представники Війтівецької, Уланівської, Хмільницької територіальних громад (директор Хмільницького міського центру соціальних служб Тетяна Войтенко, начальник Служби у справах дітей Хмільницької РДА Оксана Костюк, начальник Служби у справах дітей Уланівської сільської ради Ліана Сивак , начальник відділу сімейної політики та оздоровлення УПСЗН Хмільницької міської ради Павло Дем’янюк та провідний спеціаліст відділу Ірина Григус, начальник відділу соціального захисту та охорони здоров’я Війтівецької сільської ради Мечислав Яворський, провідний спеціаліст Служби у справах дітей Хмільницької міської ради Анна Шевчук), волонтер системи безоплатної правової допомоги Павліна Капралюк .

Державна політика у сфері запобігання та протидії домашньому насильству спрямована на забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства, надання всебічної допомоги постраждалим особам та утвердження ненасильницького характеру приватних стосунків.

Основними напрямами реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству є:

1)   запобігання домашньому насильству;

2) ефективне реагування на факти домашнього насильства шляхом запровадження механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

3) надання допомоги та захисту постраждалим особам, забезпечення відшкодування шкоди завданої домашнім насильством;

4) належне розслідування фактів домашнього насильства, притягнення кривдників до передбаченої законом відповідальності та зміна їхньої поведінки.

Виділяють чотири форми насильства: економічне, психологічне, фізичне та сексуальне.

Відповідно до наслідків, які настали для постраждалої особи, дії домашнього насильствабудуть кваліфікуватися за Кодексом України про адміністративні правопорушення  або тією чи іншою статтею Кримінального кодексу України. 

Що розуміти під економічним та психологічним насильством?

Під економічним насильством в законі значиться умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Психологічне насильство, відповідно до закону, – це словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Доводити такі види насильства можна через свідків (сусідів, родичів) і викликаючи поліцію.

Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Сексуальне насильство - форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності

Існує чотири спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству: терміновий заборонний припис стосовно кривдника, обмежувальний припис стосовно кривдника, взяття кривдника на профілактичний облік, проведення з ним профілактичної роботи та направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

       Потрібно зауважити, що у боротьбі з домашнім насильством ще потрібно багато   над чим працювати. Однак ми мусимо мати чітке розуміння, що проблема домашнього насильства   не є проблемою окремої людини, це проблема усього суспільства.

      У разі, якщо ви стали свідком чи жертвою домашнього насильства звертайтесь по допомогу до Національної поліції України за тел. 102,  Гарячу лінію з попередження домашнього насильства за тел.15-47 або на Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

      Нагадаємо, що отримати безоплатну правову консультацію Ви можете звернувшись до Хмільницького бюроправової допомоги, якепрацює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00, за адресою:22000, м. Хмільник, вул. Літописна буд. 11, (колишнявул. Червоного Козацтва, буд. 14), тел. (04338) 2-29-82або моб.068 116 77 15.

               

Переглядів: 327