9 сесія 8 скликання

      Сьогодні, 17 червня, під керівництвом голови районної ради Юрія Слабчука відбулось засідання позачергової 9 сесії Хмільницької районної ради 8 скликання. Вперше в історії районної ради засідання було проведено  в режимі відеоконференції, тобто дистанційно. У сесії взяли участь голова Хмільницької райдержадміністрації Богдан Кузнец та 29 депутатів районної ради. До порядку денного сесії було внесено одне питання «Про звернення депутатів Хмільницької районної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо повернення субрегіональному рівню його повноважень та відповідне забезпечення фінансовими ресурсами». Рішення з цього питання було прийнято одноголосно.

     ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ:

     Ми, депутати Хмільницької районної ради 8 скликання, звертаємось до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України в зв’язку з ситуацією щодо здійснення повноважень та функціонування районних рад. Конституція України, Закони України гарантують рівність прав громадян та однакову доступність до послуг, що надаються державою та органами місцевого самоврядування.

      На нинішньому етапі можливість реалізації повноважень  органами місцевого самоврядування різних рівнів значно різниться. Особливо ця різниця помітна при порівнянні сільських та міських громад, на які покладено повноваження, що були притаманні районному (субрегіональному) рівню. Зокрема, це утримання закладів охорони здоров’я вторинного рівня, шкіл мистецтв, закладів культури, закладів професійно-технічної та позашкільної освіти, спортивних споруд, установ соціального захисту, будинків для людей похилого віку, тощо. Громади не відмовляються брати згадані заклади у власність, але проводять їх реорганізацію чи закриття, що спричиняє зменшення якості та кількості  надання послуг жителям громад.

     В даний час районні ради не забезпечені достатніми  фінансовими можливостями та засобами не тільки на виконання власних повноважень, передбачених Конституцією України та Законами України, але й на утримання виконавчих апаратів районних рад, адміністративних будівель, в яких більшу частину займають районні державні адміністрації.

    Всі рівні місцевого самоврядування є важливими і мають виконувати свої функції, для цього мають бути наділені відповідними повноваженнями та ресурсами. Незважаючи на те, що статтею 143 Конституції України передбачено повноваження районних рад, у вересні 2020 року був прийнятий Закон України № 907-ІХ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», відповідно до якого районні ради були позбавлені фінансових ресурсів на здійснення своїх конституційних повноважень. Також, у зв’язку з цим, виникла велика кількість проблем у функціонуванні районних рад як органів місцевого самоврядування.

    З огляду на публічні заходи різних гілок державної влади, сьогодні немає належного розуміння ролі та місця субрегіонального рівня  в системі місцевого самоврядування. В зв’язку з наведеним, просимо в найкоротші терміни провести зустрічі з керівництвом Української асоціації районних та обласних рад і представниками районних рад для вирішення, порушених у цьому зверненні,  проблем.

     Також пропонуємо:

1. Провести детальний аналіз ходу реформи децентралізації.

2. Внести зміни до Конституції України щодо децентралізації влади.

3. Напрацювати зміни до діючого Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  з урахуванням процесів децентралізації.

4. Внести зміни до Бюджетного кодексу України, де переглянути склад заходів районних бюджетів та конкретизувати повноваження, під які можуть надаватись ресурси для їх виконання.

5. Після ухвалення змін до Конституції України щодо децентралізації влади ухвалити нову редакцію Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

      

 

 

Переглядів: 385