Обласна програма "Питна вода"

    Депутати Вінницької обласної ради затвердили обласну програму «Питна вода» на 2021-2025 роки‼
    57 - «за»!
    Нині в планах спрямувати на фінансування Програми на 2021-2025 роки 345 млн. грн. Кошти обласного бюджету будуть виділятись на поворотній (бюджетні позички) та безповоротній основах (субвенції з обласного бюджету). Разом з Програмою ухвалений Порядок розподілу і використання коштів, де прописаний чіткий і зрозумілий механізм подачі документів, вимоги до проєктів, строки і дедлайни.

    Програмою заплановано низку заходів – будівництво мереж водопостачання і водовідведення, нові свердловини та каптажні колодязі, будівництво та реконструкція гідротехнічних споруд тощо. Вперше передбачені дослідження стану водних ресурсів області.

     За результатами досліджень, які проводила Держпродспоживслужба, якість води в децентралізованих джерелах значно гірша ніж в централізованих. Тож однією з цілей Програми є перехід до централізованих джерел водопостачання та розбудова систем водовідведення.

     Всього на Вінниччині доступ до систем централізованого водопостачання має 42,5% населення. І якщо усі 100% міст та селищ міського типу області забезпечені водогонами, то сіл – усього 24,5%. Як джерело централізованого питного водопостачання використовуються річки на 5 водогонах (у містах Вінниця, Калинівка, Хмільник Ладижин, Козятин) – це 85% всієї спожитої води в області. Решта споживачів області забезпечується питною водою із підземних джерел – це 429 свердловин та каптажних криниць.

Переглядів: 312