Хмільницьке управління ГУ ДПС інформує

     ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує фізичним особам – підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах), що вони є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Єдиний внесок встановлено у розмірі 22 відсотки до бази нарахування. Звертаємо увагу, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.      

Звільняються від сплати єдиного внеску особи, які отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю та особи які досягли пенсійного віку з наступного місяця після набуття такого статусу. При цьому, до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок, включається місяць, в якому такі особи набули право на пільгу.

     Маєте зміни у статусі фізичної особи – не забудьте повідомити податкову.

     Не отримали податкове повідомлення рішення зі сплати податку на нерухомість чи земельного податку і звинувачуєте у цьому контролюючі органи чи пошту? А справа можливо у тому, що свого часу, наприклад, ви переїхали у інше місце, одружились тощо і не повідомили податкову службу за місцем податкової адреси.

Відтак Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до пункту 70.7 статті 70 Податкового кодексу України, у разі зміни даних (наприклад: зміна місця проживання (податкової адреси), зміна прізвища, ім’я, по батькові, тощо) фізичні особи, платники податків зобов’язані, подавати контролюючим органам відомості про зміну таких даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання до контролюючих органів Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5ДР).

     Зауважимо, що подати Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків можна  особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання.

     Інший спосіб – повідомити про зміни засобами електронного сервісу «Електронний кабінет» на субсайті за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, з використанням кваліфікованого електронного підпису.

    Головне управління ДПС у Вінницькій області ще раз просить платників дотримуватися вимог чинного законодавства та привести у відповідність свої реєстраційні дані, щоб у подальшому уникнути незапланованих втрат у вигляді штрафів та пені.

    Довідка про доходи фізичної особи: відомості, що зазначаються для реалізації права на податкову знижку

     Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що довідка про доходи, яку зобов’язані надавати податкові агенти на вимогу платника податків, формується роботодавцем - податковим агентом у довільній формі. Утім, крім загальної інформації про фізичну особу, зокрема ПІБ, реєстраційного номеру облікової картки, періоду роботи тощо, обов’язково має включати наступну інформацію:

•          суму нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

•          розмір та суму податкової соціальної пільги;

•          суму нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

     У подальшому така Довідка на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, подається платником податку як документ, який підтверджує достовірність інформації, зазначеної у податковій декларації, пов’язаної з обчисленням і нарахуванням податкової знижки.

Переглядів: 273