Звернення обласної ради до Кабміну

     Вінницька облрада звернулася до Кабміну з вимогою врегулювати кризове для місцевих бюджетів та населення зростання цін на газ.
     На сесії Вінницької обласної ради 24 вересня депутати проголосували за звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення тарифів на тепло. Проєкт рішення підтримали більшістю голосів.

    «Ухвалено звернення Вінницької обласної ради 8 скликання до Кабінету Міністрів України щодо недопущення підняття тарифів для населення та невідкладного врегулювання кризової ситуації, яка склалася у місцевих бюджетах через зростання ціни на природний газ для бюджетних установ, –повідомив голова обласної ради Вячеслав Соколовий. –Також ми вирішили надіслати листи усім обласним радам України з пропозицією спільного звернення до Кабміну для захисту бюджетів громад від неминучого «тарифного спустошення».

     У зверненні вказується, що із початку  року  відпускна  ціна  природного  газу  для  бюджетних організацій територіальних громад  України зросла у 2-2,5 рази і сьогодні сягає 18-20 тисяч гривень за тисячу  куб. м  та  продовжує  зростати.  Це  створює критичну напруженість місцевих бюджетів. 

     Звертається увага на те, що у нинішніх умовах подальше зростання ціни на газ для бюджетних установ та організацій ставить під загрозу проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень.

    «Головною ідеєю реформи  децентралізації є передача повноважень і фінансів  від  державної  влади  органам  місцевого  самоврядування.  Так,  на першому  етапі  реформи  завдяки  впровадженій  фінансовій  децентралізації місцеві  бюджети  зросли в понад 4 рази – із 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019 році, – значиться у зверненні.  –  Разом із тим, за останні два роки ситуація докорінно змінилася –  держава активно передає повноваження  місцевому  самоврядуванню,  проте  жодного  разу за цей час не переглядаючи структуру бази доходів  бюджетів  місцевого самоврядування.

     У вимогах до Уряду значиться:

–не допустити підняття тарифів на централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання для населення і передбачити відповідну компенсацію підприємствам теплокомуненерго.

–негайно прийняти необхідні рішення щодо надання  субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу  для  проведення опалювального сезону;

– невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до  Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО  до  бюджетів  територіальних  громад,  оскільки 60%  ПДФО,  які  нині зараховуються  до  таких  бюджетів,  вже  є  недостатнім  джерелом  здійснення тих  видатків,  які  визначаються  функціями  держави  й  передані  місцевому самоврядуванню до виконання.

     На цій сесії депутати  також ухвалили новий тариф на теплопостачання комунальному підприємству «Вінницяоблтеплоенерго», залишивши тарифи для населення на рівні минулого року –1914,43 грн за 1Гкал.

 – Переконаний, що категорично неприпустимо в непростий час пандемії та падіння рівня доходів піднімати ціну на теплопостачання для населення. І я вдячний депутатам за ухвалення такого рішення. Щодо бюджетних установ, то питання залишається проблемним. При таких цінах, які зараз пропонуються на газ, територіальні громади будуть працювати тільки на енергозабезпечення. На медицину, освіту, культуру, інфраструктуру тощо коштів у них не залишиться, –сказав Вячеслав Соколовий.

      

Переглядів: 267