Акт проголошення незалежності України

     Всеукраїнський референдум 1991 року — загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України. Відбувся 1 грудня 1991 року. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи — 84,18 % населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосувала «За».

     Всеукраїнський референдум 1991 року був організований Верховною Радою та урядом УРСР.

     Одночасно з референдумом проходили перші в історії незалежної держави Україна вибори Президента України.

    Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка та 2 міста зі спеціальним статусом.

    Незалежність треба не лише вибороти, але й утримати та розумно реалізовувати. Незалежність укріплюється не скільки зовнішніми атрибутами, стільки внутрішнім самовідчуттям кожного носія цієї незалежності. Не лише вишиванкою, конкурсами народних пісні й танцю, навіть не шкільними творами про мову калинову і пісню солов’їну – не тільки цим формується сильний народ і дійсно незалежна країна.

    Сьогодні ми маємо захистити своє право жити у незалежній державі. Підтримуючи Україну, ми стоїмо на захисті свободи та достатку. Тільки у незалежній державі українець буде щасливим.

    Пам’ятаймо, що незалежність – це ми!

    Тож будьмо пильними! Будьмо собою! Єднаймо сили заради України!

    Слава Україні!

   

Переглядів: 321