Нагородження учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

     До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській  АЕС  голова Хмільницької районної ради Юрій Слабчук відзначив грамотами Хмільницької районної ради та  Хмільницької  районної державної адміністрації, учасників ліквідації наслідків аварії  котрі проживають на території Каливської територіальної громади.
      Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, 14 грудня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

     Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Більше п’яти тисяч криворіжців, одні з перших кинулись на ліквідацію аварії. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

      У 2016 році встановлено новий захисний саркофаг над четвертим  енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Це один з важливих етапів перетворення зони Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему. Сьогодні задіюються значні ресурси на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, на соціальну підтримку ліквідаторів і потерпілих.

      

Переглядів: 306