У ХМІЛЬНИКУ ДІТЕЙ НАВЧАЮТЬ ТЕХНІК ЗЦІЛЕННЯ

- Слова «діти» і «війна» ні за яких обставин не повинні поєднуватися. Проте в сучасних реаліях вони стали занадто тісно пов’язані.  На сьогодні в Україні жертвами війни стали тисячі дітей, а це, в свою чергу, призвело до виникнення у них різноманітних психологічних проблем, - розповідає  магістр психології, психолог, судовий експерт Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, поліграфолог, дійсний член Всеукраїнської асоціації поліграфологів Анастасія Мороз.

«Мене, як і всіх, війна застала зненацька, - говорить Анастасія. - Я пробувала себе у волонтерстві, намагалась допомагати чим тільки можу, а зрештою зрозуміла, що робити потрібно те, що у тебе краще виходить. 

Тому разом зі своєю колегою Ольгою Мазуренко ми вирішили зайнятись професійною справою з надання допомоги дітям, котрі постраждали внаслідок бойових дій.

Ми пройшли навчання за спеціальною програмою  «Діти і війна: навчання технік зцілення» і почали шукати місце, де ми могли б усе це реалізувати.

Оскільки в Хмільнику багато переселенців з дітьми, ми вирішили обрати саме це місто.

Ми звернулися до Хмільницької районної ради і отримали повну підтримку від голови райради Юрія Слабчука. За його підтримки нам швидко вдалось знайти приміщення, окрім того, він забезпечив нашу групу канцелярськими товарами і супроводжував своєю підтримкою весь процес занять з дітьми.  Я також дуже вдячна керівництву санаторію «Поділля» за те, що надали приміщення для реалізації програми.

«Програма є не лікуванням, а допоміжним комплексним профілактичним курсом, що передбачає зниження ризику виникнення та корекцію розвитку симптомів посттравматичного стресового розладу у дітей, що перенесли психотравмуючі події. Навички, які здобудуть діти під час занять, допомагають їм подолати наявні труднощі, а також готують до вирішення можливих проблем у майбутньому.» - зазначає Ольга Мазуренко.

За місяць занять діти стали зовсім іншими, вони освоїлись на новому місці, стали спокійнішими, почали контролювати ситуацію навколо себе, позбулися тривоги.

Тому ми не збираємось зупинятись і розпочинаємо набір нової групи, сподіваюсь, що цього разу дітей буде більше, а ми в свою чергу зробимо усе, щоб їм у нас  було затишно та комфортно».

На останнє заняття  у першу групу завітав і голова районної ради Юрій Слабчук. Він подякував Анастасії Мороз та Ользі Мазуренко за ініціативу та роботу, поспілкувався з дітьми і пригостив їх тортом та соком.

- Я щиро вдячний вам за ініціативу, ви робите добру справу, адже підтримка в такий важкий час є безцінною, тому і я буду підтримувати вас і започатковану вами справу чим зможу і скільки зможу, - сказав Юрій Слабчук, звертаючись до Анастасії та Ольги.

Джерело: газета "Життєві ОБРІЇ"

Переглядів: 229