VI Конгрес Ініціатив Східної Європи

Голова Хмільницької районної ради Бонсевич Зоя Григорівна у складі делегації від Вінницької обласної Ради взяла участь у VI Конгресі Ініціатив Східної Європи, який відбувався у партнерському місті Люблін та проходив впродовж 25-26 вересня. 

Цьогоріч Конгрес зібрав учасників з України. Вірменії, Азербайджану, Білорусії, Грузії, Молдови, Польщі,  дипломатів, науковців, громадських діячів, журналістів. Почесним гостем заходу був голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, який виступив з інавгураційною промовою та нагадав усім про важливість підтримки миру в Європі. З лекцією на тему майбутнього Європейського Союзу та відносин з країнами Східного партнерства виступив спеціальний гість заходу професор Єжи Бузек – депутат Європарламенту, Прем’єр Польщі 1997-2001рр, спікер Європарламенту 2009-2012рр.
 
Для учасників Конгресу організатори підготували цікаві доповіді та панельні дискусії на теми міжнародного співробітництва, залучення грантових коштів, туризму, інноваційного розвитку, публічних послуг, децентралізації, політики та питань безпеки. 
 
Цьогорічний Конгрес охоплював питання що стосуються місцевої демократії, науки та освіти, мобільності і моделі примирення. Учасники події мали можливість ознайомитися з сучасними методиками туристичної промоції міст та регіонів, сприянням розвитку підприємництва серед молоді, комерціалізацією науки та місцевою моделлю освіти. Метою Конгресу Ініціатив Східної Європи є спонукання до ефективного і тривалого транснаціонального співробітництва, зміцнення співпраці з метою розвитку, інтеграція спільнот та активізація діалогу між органами місцевої та регіональної влади.
 
Однією із ключових тем серед панельних дискусій була тема реформи децентралізації в Україні. Зокрема, елементи підтримки цієї реформи та можливість використовування європейських фондів для місцевого розвитку і підвищення ефективності управління. Під час Конгресу учасники дискутували про ефективність управління, підтримку процесів децентралізації, досвід побудови місцевої демократії і створення мереж міжнародного співробітництва на місцевому рівні, оцінено підтримку Європейського Союзу, надану через програми транскордонного співробітництва.
 
Також серед питань для обговорень були, зокрема, пов’язані із наукою і освітою в Центральній і Східній Європі, з акцентом на : реформу загальної і вищої освіти в країнах регіону, міжнародне співробітництво в області науки і освіти, розповсюдження інноваційних проектів і дослідницьких програм транскордонного характеру,  роль формальної і неформальної освіти в політичній і економічній трансформації, а також соціальні зміни в Східній Європі.
 
Конгрес ініціатив Східної Європи – це чудова ініціатива Адміністрації міста Люблін, яка збирає партнерів і гостей та створює майданчики для спілкування, обміну досвідом, напрацювання спільних рішень. Цьогорічний конгрес проводився в рамках святкування Великого Ювілею 700-річчя надання місту Люблін Магдебургського права. Під час інавгураційної частини відбулося вручення Любліну Призу Європи – найвищої нагороди Парламентської Асамблеї Ради Європи  за активну євроорієнтовану інноваційну діяльність.
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 857