Хмільницьке бюро правової допомоги

27 квітня працівниками відділу "Хмільницьке бюро правової допомоги" Ганною Мариніч та Інною Шереметою проведено  робочу зустріч з головою Куманівецької сільської ради Андрієм Титулою.

Під час зустрічі обговорено становлення та розвиток системи БПД, порядок її отримання жителями Хмільницького району, напрямки роботи Козятинського МЦ та Хмільницького бюро правової допомоги.
Результатом даного заходу є підписання меморандуму , щодо надання безоплатної правової допомоги, що передбачає: консолідацію зусиль спрямованих на захист , дотримання та забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громади  на безоплатну правову допомогу. 
Задля досягнення мети цього Меморандуму сторони домовилися про співпрацю за такими напрямами:
 1. Взаємодія щодо реалізації права осіб на отримання безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги;
 2.  Створення умов для отримання кваліфікованої правової допомоги малозабезпеченим категоріям  осіб, які мають на це  право згідно ст. 14 ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”,
в т.ч.   з надання  безоплатної первинної правової допомоги: 
      - надання правової інформації;
     -  надання консультацій та роз”яснень  з  правових питань;
      -  складення  заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів
процесуального характеру);
- надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної  правової допомоги  
   та медіації;
з надання  безоплатної вторинної правової допомоги: 
- здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
- складення документів процесуального характеру та інше.
Проведено тренінг для працівників Куманівецької  сільської ради на тему « Організація органами місцевого самоврядування БППД». Працівникам сільської ради була надана інформація про відділ «Хмільницьке бюро правової допомоги» Козятинського місцевого центру: функції, завдання та послуги, що надаються.
       Під час проведення тренінгу працівників Куманівецької сільської ради повідомлено про зміни в законодавстві про безоплатну правову допомогу. Так, відповідно до внесених змін, - право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали: внутрішньо-переміщені особи та особи, які претендують на встановлення такого статусу, а також особи, які звернулись за отриманням статусу особи, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».
         Крім цього ветерани війни та всі особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу не лише з питань їх соціального захисту, але й з будь-яких інших питань. 
        Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, зокрема:
- право на БВПД має особа, якщо її дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів (раніше враховувався 1 прожитковий мінімум);
- в розрахунок береться середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше.
  Приділено велику увагу процедурі організації органами місцевого самоврядування безоплатної первинної правової допомоги.
       По завершенню тренінгу сторони обговорили удосконалення механізму обміну інформацією та перенаправлення клієнтів, які потребують правової допомоги до Хмільницького бюро правової допомоги. 
        Під час проведення виїзного прийому громадян в Куманівецькій сільській   раді за юридичною допомогою звернулось 7  громадян, яким було надано 9  консультацій.  Громадяни звертались з наступних питань : поновлення строку вступу у спадщину; категорії громадян , які мають право на безоплатну правову допомогу; оформлення розлучення в судовому порядку; порядок перерахунку субсидії; порядок стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини; час надання відпусток працівникам; відповідальність за порушення вимог за реєстрацію тварин; оформлення спадщини спадкоємцями другої черги; узаконення самовільно збудованого будинку.
        Проведено семінар для педагогічного колективу Загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с. Куманівці на тему: «Безоплатна правова допомога: первинна та вторинна».
              Учасникам семінару було надано наступну інформацію:
              Безоплатна правова допомога – це допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України.
              Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: 
1) надання правової інформації; 
2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань; 
3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); 
4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
              Безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. 
Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:
 1)захист від обвинувачення;
 2)здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
3) складення документів процесуального характеру.
             Учасників семінару повідомлено про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», якими значно розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
             Проведено робочу зустріч з бібліотекарем Куманівецької сільської бібліотеки – Тетяною Кухар.
             Під час робочої зустрічі  висвітлювались основні завдання бюро правової допомоги, а саме: правопросвітницька діяльність, надання безоплатної первинної правової допомоги, забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції. 
На завершення виїзного прийому громадян було проведено вуличне інформування жителів с. Куманівці. Мешканцям населеного пункту надавалась друкована продукція правового характеру з переліком основних функцій системи безоплатної правової допомоги  та координатами  Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Хмільницького бюро правової допомоги.
 
 
 
 
 
Переглядів: 756