Хмільницьке бюро правової допомоги

В третій декаді серпня працівниками відділу "Хмільницьке бюро правової допомоги" Ганною Мариніч та Інною Шереметою  проведено виїзний прийом громадян в Широкогребельській сільській   раді.

        За юридичною допомогою звернулось  3  громадян, яким було надано 6 консультацій.  Громадяни звертались з наступних питань: безкоштовне отримання земельної ділянки під забудову; порядок оскарження постанови про адміністративне правопорушення; порядок розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану; відповідальність працівників за порушення трудової дисципліни; оформлення спадщини спадкоємцями другої лінії спорідненості;  узаконення самовільно збудованої добудови.

Проведено лекцію на тему : « Порядок отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги». 

       Під час проведення лекції працівників сільської ради повідомлено про зміни в законодавстві про безоплатну правову допомогу. Так, відповідно до внесених змін, - право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали: внутрішньо-переміщені особи та особи, які претендують на встановлення такого статусу, а також особи, які звернулись за отриманням статусу особи, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».

         Крім цього ветерани війни та всі особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу не лише з питань їх соціального захисту, але й з будь-яких інших питань. 
        Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, зокрема:
- право на БВПД має особа, якщо її дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів (раніше враховувався 1 прожитковий мінімум);

- в розрахунок береться середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше.

            Приділено велику увагу процедурі організації органами місцевого самоврядування безоплатної первинної правової допомоги.

Хмільницьким бюро правової допомоги було надано інформацію   про порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також роз’яснено про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». 

Переглядів: 653