Хмільницьке бюро правової допомоги

05 вересня   начальником відділу "Хмільницьке бюро правової допомоги" Ганною Мариніч    проведено робочу зустріч з головою Уланівської сільської ради  Сергієм Голубенком  .

Під час зустрічі було обговорено основні напрямки роботи та функції Бюро правової допомоги. Обговорено особливості надання безоплатної вторинної правової допомоги, перелічено категорії громадян, які можуть   безкоштовно, за рахунок держави, скористатися послугами адвокатів у разі порушення їхніх прав.
По закінченню робочої зустрічі було домовлено про подальшу співпрацю між Уланівською сільською радою та Хмільницьким бюро правової допомоги Козятинського МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 
Проведено виїзний прийом громадян в Уланівській сільській раді.
За юридичною допомогою звернулось 3 громадян, яким було надано 6 консультацій. Громадяни звертались з наступних питань : 
- Розірвання договору оренди земельної ділянки;
- Оформлення договору купівлі-продажу квартири;
- Строки вступу у спадщину; 
- Оформлення права власності на земельну ділянку;
- Підстави визнання заповіту недійсним;
- Обов’язкова частка при спадкуванні  .
По завершенню консультування, усім присутнім було надано  рекламну продукцію з контактами бюро, буклети на тему : «Бюро правової допомоги: Ваш юридичний провідник».
В приміщенні Уланівської сільської бібліотеки   проведено   лекцію на тему : « Порядок отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги». 
       Під час проведення лекції присутніх повідомлено про порядок отримання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, зміни в законодавстві про безоплатну правову допомогу. Так, відповідно до внесених змін, - право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали: внутрішньо-переміщені особи та особи, які претендують на встановлення такого статусу, а також особи, які звернулись за отриманням статусу особи, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».
         Крім цього ветерани війни та всі особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу не лише з питань їх соціального захисту, але й з будь-яких інших питань. 
       Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, зокрема:
- право на БВПД має особа, якщо її дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів (раніше враховувався 1 прожитковий мінімум);
- в розрахунок береться середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше.
Участь у даному заході взяли працівники Уланівської сільської ради, працівники та читачі Уланівської сільської бібліотеки.
В приміщенні  Уланівської сільської ради      проведено круглий стіл на тему: «Електронні сервіси Міністерства юстиції України». Участь у даному заході взяли працівники Уланівської сільської ради.
Повідомлено, що для зручності та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану на порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»  можна записатися через Інтернет на прийом до відділів ДРАЦС у зручний для громадян час, поставити питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану.
Під  час проведення круглого столу було надано   інформацію, що загальна частина Кабінету пропонує:
• Отримання документів з державних реєстрів Міністерства юстиції України в режимі on-line
• Реєстраційні дії у державних реєстрах України в електронному вигляді
• Пошук інформації у державних реєстрах України
• Користування електронними системами звітності для тих осіб, які здійснюють спеціалізовану професійну діяльність
• Посилання на різні інформаційні джерела
• Пошук законодавчих документів, шаблонів (зразків) документів
• Участь в електронних торгах арештованим майном
По закінченню круглого столу всім бажаючим були надані методичні рекомендації, а також буклети на правову тематику з контактами Козятинського місцевого центру та підпорядкованих йому Бюро правової допомоги.
Проведено робочу зустріч з   начальником Калинівського ЦПЗ № 2 ВПЗ с. Уланів відділення зв’язку – Вірою Линник.
        Під час зустрічі було обговорено подальшу співпрацю в організації проведення мобільних пунктів консультування на базі даного закладу, а також проінформовано про роботу Хмільницького бюро правової допомоги, його основні функції та завдання, порядок надання первинної та вторинної правової допомоги, перелічено категорії громадян, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
Забезпечено роботу мобільного пункту консультування  в приміщенні Калинівського ЦПЗ № 2 ВПЗ с. Уланів  .
    За юридичними консультаціями звернулось 2  громадянина , яким було надано  3   вичерпних  відповідей на їхні запинання.  Громадяни звертались з наступними питаннями:
- Оформлення пільгового виходу на пенсію;
- Оформлення права власності на земельну ділянку;
- Оформлення договору дарування на земельну ділянку.
            По завершенню консультування, усім присутнім було надано методичні рекомендації з контактами бюро. Додатково громадянам було повідомлено    про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також про роботу електронних сервісів Міністерства юстиції України.
Проведено вуличне інформування для жителів Уланівської територіальної громади.
  Громадянам було надано інформацію про безоплатну правову допомогу, порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги, інформували про останні зміни внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.  Надано інформацію про ефективність використання електронних сервісів Міністерства юстиції України.
       Метою даного інформування було підвищення обізнаності   громадян та можливість у разі   порушення прав безоплатно  їх захистити звернувшись до Хмільницького бюро правової допомоги за адресою: м. Хмільник, вул. Літописна,11.
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 1023