Презентація досвіду європейських країн

         Вінницький обласний осередок громадської організації « Україна – Польща – Німеччина» реалізовує проект «Управління відходами в місцевих громадах: досвід  розвитку  сільських територій країн Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства»  спільно з 8-ма партнерами з 5-ти європейських країн за фінансової підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та Республіки Корея. В рамках проекту був запланований навчальний  двотижневий візит, представники територіальних громад Вінницької області та Республіки Молдова знайомилися з системами управління твердими побутовими відходами  Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини. Учасником групи від  Хмільницької районної ради була Тетяна Войціцька , після завершення навчального візиту було прийняте рішення презентувати отриманий досвід для наймолодших членів наших громад. 

        Зазначена презентація проведена 28 листопада 2017 року в  ЗШ І-ІІІ ст. села Уланів та НВК села Сальниця, 29 листопада у ЗШ І-ІІІ ст. села Широка Гребля перед учнями 5-8 класів. Дітям в рамках презентації було роздано інформаційні буклети «Прості речі які Ви можете зробити для Вашого села» та «Поводження з твердими побутовими відходами».  Ці непрості питання обговорювала з дітьми завідувач ресурсного центру розвитку територіальних громад Тетяна Войціцька. Проблема побутового сміття, або твердих побутових відходів, на сьогодні є однією з найактуальніших проблем населених пунктів України. 
       Згідно з Законом України «Про відходи», поводження з відходами - це дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення.
Звичайно, переважна більшість названих заходів - це справа спеціалізованих служб, однак, як показує практика, питання поводження з відходами знаходиться насамперед у площині нематеріальній, а саме у площині екологічної свідомості та екологічної культури. Адже від рівня культури мешканців міст та сіл залежать такі невід’ємні складові ланцюжка поводження з відходами, як запобігання їх утворенню, збір, сортування та здача на вторинну переробку. Актуальність питання управління твердими побутовими відходами очевидна. Не дивлячись на те, що побутових відходів по кількості менше, ніж промислових, ми про них знаємо більше і краще. Адже вони повсюдно: смітники у дворах, на вулицях, у парках та скверах викликають незадоволення мешканців міст і сіл, створюють дискомфорт і майже постійну загрозу спалаху епідемій.
      Водночас вторинні матеріали при їх грамотному використанні дають змогу вирішити цілий ряд екологічних та економічних питань.  Як це зробити і хто цим повинен займатись? Цим повинні займатися ми - кожен з нас, роблячи свій вибір у поводженні з відходами: забруднювати своє місто, село чи дбати про довкілля та робити своє місто чистим. Ці уроки підняття екологічної свідомості стали можливими за підтримки Хмільницької районної ради  та за безпосередньої участі  завідувача відділу освіти Хмільницької районної державної адміністрації Жука Андрія Артуровича.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 792