Обговорення перспективного плану розвитку

 На виконання доручення  Президента України Петра Порошенка та з метою підготовки до проведення наступних етапів децентралізації і формування заходів на найближчу перспективу в області проводиться активне обговорення перспективних планів розвитку територій. Жданівська сільська рада є активним учасником процесу стратегічного планування і саме тому сьогодні,  11 грудня, на зборах громадян в селі Війтівці Жданівської ОТГ, відповідно до затвердженого графіку, було заслухано та обговорено інформацію про проведену у 2016 – 2017 роках роботу  та перспективні заходи розвитку Жданівської ОТГ на найближчий період.

      Участь у зустрічі взяли заступник голови Хмільницької районної ради Анатолій Войцещук, заступник голови Хмільницької районної державної адміністрації Микола Чикотун,  депутати Жданівської сільської ради, члени виконкому, жителі Жданівської об’єднаної територіальної громади.  
 
       Зазначимо, що Жданівська ОТГ була утворена два роки тому, у грудні 2016 року відповідно до прийнятих рішень двох сільських рад: Жданівської та Качанівської. До складу громади увійшло 5 населених пунктів із загальною чисельністю населення  станом на початок 2018 року - 4489 осіб.
 
         Напрацьована структура виконавчих органів сільської ради забезпечує виконання наданих повноважень.
 
       Як зазначила сільський голова Станіслава Ядвіжина, через Центр надання адміністративних послуг Жданівської ОТГ сьогодні надається 40 адміністративних послуг і поступово їх кількість буде збільшуватися.   Шляхом укладення партнерських міжгалузевих угод про співпрацю в ЦНАПі мешканці громади можуть отримати послуги, які надаються  управлінням Пенсійного фонду, міськрайонним Центром зайнятості, Фондом соціального страхування.
 
Важливо, що на сьогодні в громаді реалізується проект модернізації Центру надання адміністративних послуг по Програмі ЮЛІД з Європою. За кошти громади завершуються поточні ремонтні роботи, а за кошти міжнародний технічної допомоги буде поставлено меблі, офісна та комп’ютерна техніка разом з програмним забезпеченням.
 
В Жданівській ОТГ успішно розвиваються галузі культури, освіти та медицини.
 
       Амбулаторія в селі Війтівці включена до переліку об’єктів будівництва сільських амбулаторій за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету. Наразі вже розпочато будівництво медичного закладу на два лікаря із житлом для лікаря. Передбачено в новозбудовану амбулаторію придбати  спеціальний автомобіль за кошти обласного бюджету та громади.
 
         Комунальний заклад «Жданівський центр первинної медико-санітарної допомоги» реформовано у комунальне некомерційне підприємство. Практично вже завершився процес укладення декларацій з населенням.
 
        У громаді створений перший в області Центр безпеки громадян, який успішно діє.
 
      Не менш важливим напрямком життєдіяльності у громаді є  комунальне господарства та дорожня інфраструктура. З минулого року в громаді започатковано роздільний збір сміття. Внаслідок реалізації спільно з обласним екологічним фондом проекту «Розділи сміття - збережи довкілля» встановлено сім площадок, на яких розміщено по три контейнери: для скла, пластику та змішаних відходів. З екологічного фонду отримано 52 тис.грн., залучено 120 тис.грн. коштів громади. В цьому році ця робота продовжується, зокрема заплановано придбати контейнери, які найближчим часом будуть встановлені. 
 
      Також проводиться певна робота по будівництву мереж водопостачання і  забезпечення населення якісною питною водою. Вже на стадії введення в експлуатацію  іще одного водогону в с. Війтівці протяжністю 5,1 км на суму 2,2 млн.грн. - спільні кошти населення та  бюджету громади.
 
        Для вирішання соціальних питань громадян сільською радою прийнята програма «Турбота», завдяки  якій надано матеріальної допомоги жителям громади на суму майже 215 тис. грн.
 
      На даний час в усіх населених пунктах громади завершені будівельні роботи щодо відновлення і встановлення вуличного освітлення, проводиться робота щодо  підключення.  Вартість цих робіт більше півтора мільйона гривень.
 
           Жданівською сільською радою  спільно із громадськістю, представниками підприємств – партнерів та у співпраці із Вінницьким регіональним Центром розвитку місцевого самоврядування  розроблено та затверджено Стратегію розвитку громади до 2024 року, завершується робота щодо виготовлення Генерального плану села Війтівці (Жданівка).
 
              Відповідно до затвердженої Стратегії на період 2019 – 2020 років сільською радою заплановано наступні перспективні заходи:
 
           -  Створення відпочинкової зони в с.Війтівці (Жданівка) - після реалізації проекту територія парку в Війтівцях може стати місцем для проведення різноманітних культурно - освітніх заходів, фестивалів, культурного відпочинку мешканців громади.
 
-Будівництво мереж вуличного освітлення вул.Зої Космодем’янської, вул.Шкільна, вул.Хмільницька в селі Дібрівка, вул.Радгоспна, вул.Пушкіна, вул. Гагаріна, вул.Зої Космодим'янської, вул.Заводська, вул. Робітнича, вул. Садова, вул. І. Франка в селі Війтівці, вул. Космонавтів в селі Ольгине, вул. Шевченка, Жукова, Польова в селі Семки.
 
-Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул.Берегового в с.Качанівка, Хмільницького району, Вінницької області;
 
-Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул.Кошового (від перехр. з вул.Миру та вул.Берегового (до буд.№35) в с.Качанівка, Хмільницького району, Вінницької області
 
- Капітальний ремонт частини дороги по вул. Хмільницька в с. Дібрівка Хмільницького району Вінницької області.
 
- Нове будівництво централізованої мережі водопостачання по вул. Лесі Українки, вул. Польова, вул.Садова, вул.Жукова в с.Семки. Проектом передбачено будівництво нової водопровідної мережі з підведенням та підключенням водогону до кожного подвір'я мешканців вул.Лесі Українки, вул. Польова, вул.Садова, вул.Жукова в с.Семки.
 
-Нове будівництво централізованої мережі водопостачання вул.Космонавтів с.Ольгине.  Проектом передбачено будівництво нової водопровідної мережі з підведенням та підключенням водогону до кожного подвір'я мешканців вул.Космонавтів с.Ольгине.
 
- Створення та благоустрій площі в центрі села Качанівка. Після реалізації проекту площа в центрі села Качанівка  може стати чудовим місцем для проведення культурних заходів та відпочинку.
 
«Вперше за роки незалежності України Президентом ініційовано, а Урядом підтримано розроблення стратегії розвитку регіонів і кожного населеного пункту в цілому. Як ми бачимо, багато зроблено з часу створення Жданівської об’єднаної громади. Я впевнений, що перспективні плани будуть реалізовані не за 3 роки, а набагато раніше», - зазначив заступник голови райдержадміністрації Микола Чикотун, коли звернувся до учасників зборів.
 
«Важливо усім і кожному приймати участь у житті громади та саме ваш позитивний досвід поширювати серед громад України», - зауважив заступник голови районної ради Анатолій Войцещук.
 
Сьогодні з впевненістю можна сказати, що децентралізація повертає місцевому самоврядуванню його незаперечну значимість і завдяки проведенню цієї реформи всі ініціативи для розвитку території населених пунктів приречені на беззаперечний успіх.
 
 
 
 
Переглядів: 955