Защедруймо нашій господині – славній Україні!

13 січня 2019 року на території Скаржинецької територіальної громади відбувся другий районний фестиваль «Защедруймо нашій господині – славній Україні!».

На фестивалі було представлено 12 тематичних світлиць від 23 територіальних громад району. Окремі з них об’єднувались за територіальним принципом або за виставковою тематикою світлиці. 
 
На свято завітали: заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, заступник голови Вінницької обласної Ради Михайло Кременюк, голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич, голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич, депутат Хмільницької районної ради Олег Загребельний. які привітали всіх учасників з різдвяними святами та відкриттям фестивалю.
 
Зі словами вітань звернулась до гостей і господиня свята – Скаржинецький сільський голова Людмила Стрельчик.
 
Фестиваль проводився біля сільського Будинку культури. Саме тут і розмістили свої світлиці територіальні громади.
 
Кожна світлиця справила незабутнє враження. Яскраві та барвисті українські хустки, майстерно вишиті ікони, рушники та скатерки, домоткані килими, дідухи викликали щире захоплення у гостей свята.
 
Різдвяну тематику представляли вертепи, у яких можна було побачити Діву Марію з новонародженим Дитятком Ісусом, Святого Йосипа, ангелів, волхвів, овечок та інших традиційних персонажів. 
 
Вражали різноманіттям традиційні українські костюми учасників фестивалю: дівчата та молодиці закутані у хустки, чоловіки у кожухах, з-під яких визирали вишиванки, у чоботах та козацьких шапках. 
 
Здавна Різдво в Україні вважалось найвеличнішим святом. Кожна господиня намагалася приготувати та накрити багатий стіл. Адже з циклу різдвяних свят розпочинався Новий рік. Вважалося, що чим багатший та щедріший стіл на Різдво, тим заможніше житиме родина у прийдешньому році.
 
Слідуючи цій традиції, усі територіальні громади накривали святкові столи, що ломилися від всякої всячини. Була тут і кутя, і вареники, і пиріжки, і печені поросята, і деруни, і пампушки, і крученики, і сало, і домашні ковбаси… Всього і не злічити! Страви були надзвичайно смачні, адже кожна громада готувала з любов’ю та бажанням вразити гостей. 
 
Проте не лише частуванням вражали гостей учасники фестивалю.
 
Ще до початку виступів творчих колективів для гостей свята грав духовий оркестр районного Будинку культури. Згодом естафету прийняли і  аматорські художні колективи, не лише дорослі, а й дитячі,  які представляли кожну територіальну громаду району. Перед виступом своїх артистів зі сцени до присутніх зверталися сільські голова, вітаючи всіх зі святами. А після їх слів - линули дзвінки колядки та щедрівки, розігрувались сценки за участю різдвяних персонажів.
 
Незабутні спогади залишаться про свято і у найменших мешканців громади. Для них в приміщенні сільського Будинку культури було створено «Дивосвіт різдвяних розваг у Маланки і Василя». Кожний мав можливість взяти участь у конкурсах, які проводились працівниками служби у справах дітей райдержадміністрації, сектору фізичної культури та спорту райдержадміністрації,  центру соціальних служб для сім’ї та молоді. 
За розвагами час збіг непомітно. Фестиваль завершився, залишивши по собі гарні спомини та враження. 
Його учасники роз’їжджалися у піднесеному та радісному настрої, прощаючись словами: «До зустрічі наступного року на третьому районному фестивалі!»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 878