Карантин вихідного дня

Економіка України не витримає повного локдауну, тому Уряд та Міністерство охорони здоров’я разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу розробили збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабінету Міністрів України 11 листопада.

 
МОЗ ініціювало зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні так званого «карантину вихідного дня». Тож Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з «локдауном вихідного дня». Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.
 
Починаючи з 14 листопада щотижня з 00:00 суботи до 00:00 понеділка не будуть працювати:
 
Заклади харчування, крім їжі на виніс.
 
Усі магазини, крім продуктових.
 
ТРЦ та інші розважальні центри.
 
Спортзали, басейни, фітнес-центри.
 
Заборонено проведення масових заходів.
 
На вихідних будуть працювати: продуктові магазини, АЗС, аптеки та ветаптеки, транспорт.
 
– Розумію, що нові обмеження неприємні та болісні для багатьох представників бізнес-спільноти, що зайняті у ресторанній, розважальній та культурній сферах. Уряд готовий підставити плече, аби підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня, – наголосив Прем’єр-міністр.
 
За словами Дениса Шмигаля, повною мірою відновляться та розширяться наступні програми підтримки:
 
– компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
 
– програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);
 
– можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що ми зараз обговорюємо з Торговельно-промисловою палатою;
 
– продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.
 
Прем’єр-міністр зауважив, що через експонентне зростання в Україні кількості захворілих на COVID-19 суттєво збільшується навантаження на лікарні та українських лікарів.
 
– Ковід може призупинити наша відповідальність у дотриманні протиепідемічних заходів: дистанція, носіння маски, використання антисептиків. Якщо захворів член вашої родини, залишайтесь на самоізоляції. Держава сплачуватиме за лікарняний, – підкреслив очільник Уряду.
 
Джерело: https://vinrada.gov.ua
Переглядів: 520