День Соборності України

Шановні жителі Хмільницького району!
Прийміть найщиріші вітання з великим державним святом – Днем Соборності України!

                  День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря,як велике державне свято — День соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів - урочисте проголошеня Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Ті події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

              Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Її втіленням займалися українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. Вона знаходила своє вираження в боротьбі українського народу за територіальну цілісність і єдність у ХVІІІ – ХХ століттях. І нині, в столітті ХХІ-ому, ця боротьба триває.

             У розмаїті жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.  На привеликий жаль, сьогоднішня ситуація з пандемією  COVID-19 перешкоджає нам усім міцно взятися за руки, але в єдності дій та соборності душ ми можемо перетворити нашу країну на могутню державу, якою будуть пишатися наші нащадки. Вірмо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. 

             Щиро вітаю Вас із Днем Соборності України! Бажаюздоров’я і натхнення, добробуту і злагоди! Нехай любов до рідного краю згуртовує нас задля здійснення високої мети – процвітання соборної незалежної демократичної  України!

 

Голова районної ради                                                    Юрій Слабчук

Переглядів: 456