ГУ ДПС у Вінницькій області інформує

    1. ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків про дію Податкового кодексу України в частині можливостей надання відстрочення сплати податкового боргу для суб’єктів господарювання. Дана норма поширюється на ФОПів та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Тож, якщо  загальна сума податкового боргу виникла станом на 1 грудня 2020 року і не перевищує 6800 гривень, то його можна відстрочити до 29 грудня 2021 року. Звертаємо увагу, що відстрочення здійснюється податковим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою. При цьому, на суму відстроченого боргу не нараховуються відсотки за користування таким відстроченням. Також на такі відстрочені суми не нараховуються  штрафні санкції і пеня. Проте, у разі несплати податкового боргу до 29.12.2021 р., штрафні санкції і пеня нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.

     2. ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків про процедуру припинення підприємницької діяльності. Підприє́мницька дія́льність — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик, господарська діяльність із метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Ця діяльність завжди носить ризиковий характер. Якщо підприємець не отримує очікуваних доходів, то може в добровільному порядку припинити  власну господарську діяльність.

Проте процедура припинення підприємницької діяльності  має свої поступові кроки.

1 крок: зняття з обліку в Держреєстрі

Підприємцеві потрібно подати державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Заяву можна подати в паперовій або електронній формах:

- в паперовій формі заява подається особисто заявником.  При собі потрібно мати документ, який посвідчує особу (паспорт громадянина України/тимчасове посвідчення громадянина України/паспортний документ іноземця/посвідчення особи без громадянства/посвідку на постійне чи тимчасове проживання). Заяву може подати і довірена особа. В такому випадку крім паспорта  вона повинна пред'явити оригінал або нотаріально засвідчену копію довіреності.

Також можна відправити заяву  поштою. У разі надсилання поштового відправлення, справжність підпису заявника повина бути нотаріально посвідчена.

- в електронній формі документи подаються заявником через портал електронних сервісів. Скористатися таким способом надання документів можуть тільки ті ФОП, які отримали електронний цифровий підпис (ЕЦП).

2 крок - зняття з обліку в ДПС, Державній службі статистики та Пенсійному фонді

Датою зняття з обліку ФОП вважається день отримання даних про держреєстрацію припинення ним підприємницької діяльності.

Державна служба статистики в день отримання таких відомостей повністю припиняє будь-які відносини з підприємцем.

В Пенсійному Фонді ФОП буде знятий з обліку як платник ЄСВ, тільки якщо не має заборгованості зі сплати внеску, після проведення передбачених законодавством перевірок.

Державна податкова служба

Реєстрація закриття ФОП не знімає зобов'язань, які виникли у зв'язку з веденням підприємницької діяльності.

ФОП перебуватиме на обліку в органах ДПС як платник податків до проведення перевірки. При цьому, пам’ятайте, що в разі закриття ФОП потрібно:

- подати передбачену законодавством звітність;

- сплатити необхідні податки та збори (зобов'язання, які передбачені звітним періодом, і ті, що виникли раніше, але не були погашені вчасно).

3 крок - Закриття рахунків в банках

ФОП треба закрити наявні підприємницькі рахунки шляхом подачі відповідної заяви до відділення банку.

     3. ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків, що на збільшення розміру штрафних санкцій за порушення трудового законодавства вплинуло збільшення розміру мінімальної заробітної плати. З 01 січня 2021 р. мінімальна зарплата в Україні становить 6000 грн., а з 01.12.2021 р. становитиме 6500 грн. Тож за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків, сума штрафної санкції становить 10 мінімальних заробітних плат (60000 грн та з 1.12.2021 р - 65000 грн) щодо кожного працівника. За вчинення повторного порушення протягом 2х років штраф становитиме 30 мінімальних заробітних плат (180000 грн та 195000 грн з 1.12.2021 р.) за кожного працівника, стосовно якого воно скоєно. За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі штраф становить 3 мінімальних заробітних плати (18000 грн та 19500 грн відповідно). Звертаємо увагу, що законодавством встановлено відповідальність у вигляді штрафу за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні. Розмір штрафу – 3 мінімальних заробітних плати (180000 грн та 195000 грн з 1.12.2021 р.). А от за недопущення до проведення перевірки, створенні перешкод при її проведенні з питань виявлення неоформлених трудових відносин та виплати зарплати (абз. 2 ч. 2) застосовується штрафна санкція у розмірі 16 мінімальних заробітних плат (96000 грн та 104000 грн відповідно).

Радимо всім дотримуватися норм чинного законодавства, щоб не сплачувати зайві штрафні санкції.

Переглядів: 309